Ξανθέλασμα

Είναι επίπεδες κιτρινωπές πλάκες λίπους, που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα των βλεφάρων, συνήθως προς την πλευρά της μύτης. Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες απ΄ ότι στους άνδρες, συνήθως στην 4η με 5η δεκαετία της ζωής τους και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των βλεφάρων. Το μέγεθός τους εκτείνεται από 2mm-30mm και τις περισσότερες φορές έχουν την τάση ενοποίησης και πολλαπλασιασμού. Στη διάρκεια του χρόνου, τα ξανθελάσματα προχωρούν, πολλαπλασιάζονται σε αριθμό, αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μόνιμα και δυστυχώς δεν υποχωρούν μόνα τους. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακίνδυνες και ανώδυνες βλάβες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραμορφωτικά και χρειάζεται η αφαίρεσή τους.

ΑΙΤΙΑ

Η πάθηση αυτή είναι σπάνια, αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή της εάν υπάρχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή των άλλων λιπιδίων στο αίμα. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν ξανθελάσματα, ακόμη και αν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι φυσιολογικά.

Οι πιθανότητες να εμφανιστούν ξανθελάσματα αυξάνονται εάν υπάρχει:

  • Υψηλή LDL (“κακή”) χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (“καλή”) χοληστερόλη.
  • Κληρονομική υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία).
  • Ηπατική νόσος ή αλλιώς πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ένα ξανθέλασμα δεν υποχωρεί από μόνο του. Είτε θα παραμείνει στο ίδιο μέγεθος ή θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Η αφαίρεση του ξανθελάσματος μπορεί να γίνει με τις εξής μεθόδους:

  • Αφαίρεση με laser CO2
  • Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του ξανθελάσματος.

Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν καλά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ουλές, αλλαγές χρώματος του δέρματος, και ήπια παραμόρφωση του βλεφάρου σε μεγάλες βλάβες. Τα ξανθελάσματα μπορεί να επανεμφανιστούν, ειδικά αν έχετε κληρονομική υψηλή χοληστερόλη και πιο συχνά σε άτομα των οποίων οι οικογένειες είναι από την Ασία ή τη Μεσόγειο.