Tι είναι η ανισοκορία;
Όπως καταλαβαίνουμε και από τα συνθετικά της λέξης, ανισοκορία ορίζεται η κατάσταση όπου κάποιο άτομο έχει άνιση διάμετρο/μέγεθος κορών. Η μία κόρη μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό (διεσταλμένη), ή μικρότερη από το φυσιολογικό.
Πως προκαλείται η ανισοκορία;
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ήπιας ανισοκορίας οι οποίες είναι φυσιολογικές και δεν έχουν υποκείμενη παθολογία ή ιστορικό τραύματος. Γενικά, αυτές οι περιπτώσεις όπου η διαφορά μεγέθους είναι λιγότερο από 1 mm χωρίς εμφανή αιτία, ονομάζεται απλή ανισοκορία, καλοήθη ανισοκορία ή φυσιολογική ανισοκορία. Σύμφωνα με κάποιες στατιστικές έρευνες, περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού έχει ήπια ανισοκορία.
Οι αιτίες μια σοβαρής ανισοκορίας (διαφορά διαμέτρου άνω του 1 mm) περιλαμβάνουν:
Έχω ανισοκορία. Τι να κάνω;
Εάν εσείς ή κάποιος άλλος που σας παρατηρεί αντιληφθεί ότι έχετε μια κόρη μεγαλύτερη ή μικρότερη από την άλλη, επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας – ειδικά αν έχετε παρουσιάζεται κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
Εάν έχετε απλά μια ήπια ανισοκορία, ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για γυαλιά με φωτοχρωμικούς φακούς. Οι συγκεκριμένοι φακοί σκουραίνουν αυτόματα στο ηλιακό φως, μειώνοντας έτσι οποιαδήποτε ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία) που μπορεί να βιώνετε.
Οι φωτοχρωμικοί φακοί προστατεύουν επίσης τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV και την μπλε ακτινοβολία (φως υψηλής ενέργειας) – ειδικά το μάτι με τη μεγαλύτερη κόρη αν δεν αντιδρά κανονικά στο φως.
Στο Πρότυπο Οφθαλμολογικό Διαγνωστικό Κέντρο EyeDiagnosis γίνονται εξειδικευμένες εξετάσεις για τη μελέτη της κόρης και τη νευρολογική εκτίμηση της ανισοκορίας (κορομετρία – μελέτη οπτικών πεδίων – τομογρσαφία οπτικού νεύρου).