Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο νευρικός ιστός που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού μας και μετατρέπει το φως σε νευρικά σήματα που στη συνέχεια στέλνονται στον εγκέφαλο. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς επηρεάζονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση ή ελίκωση στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία στη συνέχεια περιορίζουν τη ροή του αίματος που φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αμφιβληστροειδής παρουσιάζει οίδημα.

Με τον καιρό, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς και να περιορίσει τη λειτουργία τους ασκώντας πίεση στο οπτικό νεύρο και προκαλώντας προβλήματα όρασης. Αυτή η κατάσταση λοιπόν ονομάζεται υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Στην αρχή πιθανόν είναι να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει αρκετά η κατάσταση. Τα πιθανά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • μειωμένη όραση
  • οίδημα των ματιών
  • σπάσιμο αιμοφόρου αγγείου και αιμορραγίες
  • διπλή όραση συνοδευόμενη από έντονους πονοκεφάλους

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή και έχετε ξαφνικά αλλαγές στην όρασή σας, τότε πρέπει να λάβετε άμεσα ιατρική βοήθεια!

Τι προκαλεί την υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η παρατεταμένη υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι η κύρια αιτία της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα χρόνιο και βασικό πρόβλημα στο οποίο η πίεση του αίματος στις αρτηρίες είναι πολύ υψηλή.. Όταν υπάρχει υψηλή πίεση μέσα στα αιμοφόρα αγγεία δημιουργούνται βλάβες και αλλαγές στα τοιχώματά τους, που οδηγούν σε πολλαπλά προβλήματα σε όλα τα όργανα του σώματος.
Η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται όταν η αρτηριακή πίεση είναι σταθερά υψηλή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ και η απότομη υψηλή άνοδος της πίεσης (υπερτασική κρίση) μπορεί να δημιουργήσει αιφνίδια προβλήματα.

Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορούν να επηρεαστούν από:
  • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • παχυσαρκία
  • μεγάλη κατανάλωση αλατιού
  • αγχωτικό τρόπο ζωής
  • κληρονομικότητα
  • λήψη φαρμάκων
  1. Παρατεταμένα υψηλή αρτηριακή πίεση
  2. Καρδιακή πάθηση – αθηροσκλήρωση
  3. Διαβήτης
  4. Κάπνισμα
  5. Υψηλή χοληστερόλη
  6. Παχυσαρκία και ανθυγιεινός τρόπος ζωής (κακή διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα)

  • Οφθαλμοσκόπιο

Αυτό το εργαλείο φωτίζει μέσα από την κόρη για να εξετάσει ο οφθαλμίατρος το πίσω μέρος του ματιού για πιθανόν σημάδια στένωσης των αιμοφόρων αγγείων ή για να δει αν υπάρχει διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη και χρειάζεται λιγότερο από 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

  • Ψηφιακή OCT-αγγειογραφία

Εξετάζει τη ροή του αίματος του αμφιβληστροειδούς. Σε αυτή τη διαδικασία, ο οφθαλμίατρος εφαρμόζει ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για να διασταλούν οι κόρες των ματιών και στη συνέχεια παίρνει ψηφιακές φωτογραφίες του εσωτερικού τους.

  • Βυθοσκόπηση

Εκτελείται με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων για διαστολή της κόρης των ματιών, όπου ο οφθαλμίατρος στη σχισμοειδή λυχνία με τη χρήση ενός ειδικού φακού βιομικροσκόπησης, εξετάζει τον βυθό του ματιού.

Η έκταση και η σοβαρότητα της αμφιβληστροειδοπάθειας ταξινομείται σε κλίμακα από 1 έως 4.

Οι τέσσερις βαθμοί αυξάνονται με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης:

Στάδιο 1ο: ήπια γενικευμένη στένωση αρτηριών του αμφιβληστροειδούς με διεύρυνση της αρτηριακής αντανάκλασης στο σημείο διασταύρωσης και απόκρυψη φλέβας.

Στάδιο 2ο: σοβαρή γενικευμένη και εστιακή στένωση των αρτηριών σε συνδυασμό με παρέκκλιση των φλεβών στις αρτηριοφλεβικές διασταυρώσεις (σημείο Salus).

Στάδιο 3ο: αρτηρίες “δίκην χάλκινου σύρματος” (αυξημένη πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος και στένωση, το φως διαχέεται δημιουργώντας μια αντανάκλαση), μείωση του εύρους της φλέβας τοπικά, αμέσως μετά την αρτηριοφλεβική αναστόμωση (σημείο Bonnet), προοδευτική μείωση του εύρους των φλεβών εκατέρωθεν των διασταυρώσεων (σημείο Gunn) και παρέκκλιση των φλεβών κατά ορθή γωνία. Επίσης, εντοπίζονται φλογοειδείς αιμορραγίες, βαμβακόμορφες κηλίδες και σκληρά εξιδρώματα.

Στάδιο 4ο: όλα τα ευρήματα του σταδίου 3 και επιπλέον αρτηρίες “δίκην αργυρού σύρματος” (το αίμα δεν είναι πλέον ορατό) και οίδημα οπτικού δίσκου.

Τα άτομα με αμφιβληστροειδοπάθεια βαθμού 4 έχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να έχουν νεφρικές ή καρδιακές παθήσεις.

Στο χαμηλού βαθμού στάδιο, μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, στο τέταρτο στάδιο, το οπτικό νεύρο μπορεί να αρχίσει να διογκώνεται και να προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα όρασης.

Έλεγχος και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Αλλαγές στον τρόπο ζωής με δίαιτα υψηλή σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η μείωση της πρόσληψης αλατιού και ο περιορισμός της ποσότητας καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών, συμβάλλουν άμεσα στην σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το μάτι είναι το μόνο όργανο στο οποίο είναι δυνατή η εξέταση των αγγείων. Για το λόγο αυτό, η οφθαλμολογική εξέταση και η βυθοσκόπηση είναι απαραίτητη σε όλους όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.