Ο κερατόκωνος είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του οφθαλμού που προκαλεί λέπτυνση του κερατοειδή. Η λέπτυνση του κερατοειδή έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κωνικής διαμόρφωσης στην επιφάνεια του οφθαλμού.
Η αλλαγή αυτή συνοδεύεται από την εμφάνιση ανώμαλου αστιγματισμού και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της όρασης. Συνήθως εμφανίζεται στη 2η-3η δεκαετία της ζωής και μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια.
Συμπτώματα :
Τι προκαλεί τον κερατόκωνο;
Προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία κερατόκωνου είναι
Διάγνωση και θεραπεία
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης του κερατόκωνου γίνεται με μια ειδική εξέταση, που ονομάζεται τοπογραφία του κερατοειδούς.
Σε ελαφριές μορφές κερατόκωνου, η συνταγογράφηση γυαλιών ή μαλακών φακών επαφής είναι αρκετή. Όταν εξελίσσεται και ο κερατοειδής λεπταίνει και αλλάζει σχήμα αυτά δεν είναι αρκετά. Κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή σκληρών φακών επαφής, οι οποίοι πιέζουν τον κερατοειδή και ομαλοποιούν μέχρι κάποιο βαθμό το σχήμα του.
Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου προσφέρει μια σχετικά καινούργια θεραπεία, η διασύνδεση κολλαγόνου (Crosslinking). Η διασύνδεση κολλαγόνου σταθεροποιεί τον κερατοειδή και αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την διακοπή της εξέλιξης της νόσου.
Μια ακόμα σύγχρονη θεραπεία για τη μείωση της μυωπίας και του αστιγματισμού στους κερατοκωνικούς ασθενείς είναι η ένθεση ειδικών δακτυλίων στον κερατοειδή (corneal rings ) με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι δακτύλιοι αυτοί εισάγονται στην περιφέρεια του κερατοειδούς με αποτέλεσμα την επιπέδωση του, η οποία οδηγεί σε πιο ευκρινή όραση.
Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις, η μεγάλη λέπτυνση του κερατοειδούς οδηγεί σε μόνιμο θάμβος της όρασης και στις περιπτώσεις αυτές η μόνη λύση για την αποκατάσταση της όρασης είναι η μεταμόσχευση.