Η αρτηριοσκλήρυνση εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα (αρτηρίες), γίνονται παχιά και δύσκαμπτα – περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα όργανα και τους ιστούς. Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες και ελαστικές, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα τοιχώματα στις αρτηρίες σκληραίνουν, μια κατάσταση η οποία ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση.
Η αθηροσκλήρωση είναι ένας ειδικός τύπος αρτηριοσκλήρυνσης, αλλά οι όροι χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά. Η αθηροσκλήρωση αναφέρεται στη συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών (πλάκα), τα οποία μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος. Η πλάκα μπορεί να “σπάσει”, προκαλώντας θρόμβο αίματος. Παρόλο που η αθηροσκλήρωση συχνά θεωρείται καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες οπουδήποτε στο σώμα. Η αθηροσκλήρωση μπορεί να αποφευχθεί και είναι θεραπεύσιμη.
Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται σταδιακά. Η ήπια αθηροσκλήρωση συνήθως δεν έχει συμπτώματα.
Δεν έχει συμπτώματα μέχρι να γίνει στένωση ή απόφραξη κάποιας αρτηρίας, έτσι ώστε να μην μπορεί να παρέχει επαρκές αίμα στα όργανα και τους ιστούς. Μερικές φορές ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει πλήρως τη ροή του αίματος ή ακόμα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το λόγο αυτό η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση έχει τεράστια σημασία σε όλα τα αγγειακά νοσήματα.
Τα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής αθηροσκλήρωσης εξαρτώνται από ποιες αρτηρίες επηρεάζονται:
Η αθηροσκλήρωση είναι μια αργή, προοδευτική ασθένεια που μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, η αθηροσκλήρωση μπορεί να αρχίσει με ζημία ή βλάβη στο εσωτερικό στρώμα μιας αρτηρίας. Η ζημία μπορεί να προκληθεί από:
Όταν το εσωτερικό τοίχωμα μιάς αρτηρίας υποστεί βλάβη, τα αιμοσφαίρια και άλλες ουσίες συσσωρεύονται συχνά στο σημείο τραυματισμού και συσσωρεύονται στην εσωτερική επιφάνεια της αρτηρίας.
Με την πάροδο του χρόνου, οι λιπαρές εναποθέσεις (πλάκα) από χοληστερόλη και άλλα κυτταρικά προϊόντα επίσης συσσωρεύονται στο σημείο τραυματισμού και σκληραίνουν, περιορίζοντας τη ροή στις αρτηρίες. Τα όργανα και οι ιστοί που συνδέονται με τις αποκλεισμένες αρτηρίες δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα και υπολειτουργούν.
Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να βρει σημάδια στένωσης, διεύρυνσης ή σκλήρυνσης αρτηριών, όπως:
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μία ή περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως:
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφής και η άσκηση, αποτελούν συχνά την πλέον κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία για την αθηροσκλήρωση. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να συνιστώνται φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Στο AngioAnalysis Lab, σε συνεργασία με το τμήμα διατροφής γίνεται ανάλυση των επιβαρυντικών παραγόντων στο ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενή και εφαρμόζονται εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας με εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής με στόχο τη βελτίωση της υγείας των αγγείων. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για τη σημασία της σωστής διατροφής μέσα από το πρόγραμμα “ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ” και όχι τα φάρμακα τροφή σου.
Μερικές φορές απαιτείται μια πιο επιθετική θεραπεία για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή μπλοκάρισμα που απειλεί την επιβίωση των μυών ή των δερματικών ιστών, μπορεί να είστε υποψήφιος για μία από τις ακόλουθες χειρουργικές επεμβάσεις: