Είναι η διαθλαστική ανωμαλία που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους κοντά στην ηλικία των 45 ετών. Οφείλεται στη μείωση της ικανότητας προσαρμογής του φακού (δηλαδή αλλαγής της ισχύος του) και στη μείωση της ελαστικότητας του. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζεται δυσκολία στην εστίαση κοντινών αντικειμένων και στο διάβασμα. Η διόρθωση της πρεσβυωπίας γίνεται με θετικούς φακούς ή με διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν σαν στόχο είτε την πολυεστιακή λειτουργία του οφθαλμού είτε το monovision (δηλαδή τη δημιουργία ενός οπτικού συστήματος που το ένα μάτι βλέπει καλύτερα μακριά και το άλλο μάτι βλέπει καλύτερα κοντά αλλά ταυτόχρονα προσδίδουν ικανοποιητική όραση σε όλες τις αποστάσεις και μεγάλη ανεξαρτησία από τα γυαλιά).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζει η πρεσβυωπία είναι η ανάγκη για απομάκρυνση του κειμένου ανάγνωσης, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Άλλα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ζάλη, ο πονοκέφαλος και η κούραση μετά την ανάγνωση ή μετά από κάποια δραστηριότητα όπου εστιάζετε κοντά για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ χρήση smartphones, sudoku, σταυρόλεξα, πλέξιμο, χειροτεχνίες, μοντελισμός).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους όπως γυαλιά για το διάβασμα ή φακοί επαφής (πολυεστιακοί ή monovision). Η πρεσβυωπία μπορεί να συνυπάρξει με μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Στους μύωπες τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι πιο ήπια ή και ανύπαρκτα όταν δεν φορούν τα γυαλιά τους. Τα διορθωτικά γυαλιά για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας εξελίσσονται συνεχώς για να καλύψουν τις σύγχρονες απαιτήσεις όπως είναι η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο οφθαλμίατρος θα σας προτείνει την ιδανική λύση για τα μάτια σας και τις ανάγκες σας.