Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας απομακρυνθεί ή αποκολληθεί από το πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού. Χρειαζόμαστε έναν υγιή αμφιβληστροειδή ώστε να μπορούμε να δούμε καθαρά, καθώς αποτελεί το «φιλμ» του οφθαλμού στο οποίο καταγράφεται ότι βλέπουμε.
Στην αρχή, η αποκόλληση μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα μικρό μέρος του αμφιβληστροειδούς, αλλά χωρίς θεραπεία, μπορεί να αποκολληθεί ολόκληρος ο αμφιβληστροειδής και η όραση να χαθεί από αυτό το μάτι.
Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς συνήθως εμφανίζεται μόνο στο ένα μάτι και χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Άτομα με σοβαρή μυωπία, διαβήτη, ασθενείς που είχαν πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και γενικά όποιος έχει υποστεί ένα χτύπημα στο μάτι είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση.
Ένα άτομο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:
Ο αμφιβληστροειδής είναι το στρώμα ιστού που επενδύει το εσωτερικό του ματιού. Είναι ευαίσθητο στο φως και η λειτουργία του είναι να στέλνει οπτικά σήματα στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου.
Όταν βλέπουμε, το φως περνάει από το οπτικό σύστημα του ματιού και χτυπά στον αμφιβληστροειδή, αυτό παράγει μια εικόνα που με τις νευρικές απολήξεις αποστέλλεται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου, όπως γίνεται σε μια φωτογραφική μηχανή που λειτουργεί με φιλμ.
Με άλλα λόγια, μια εικόνα επικεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή, τα νευρικά κύτταρα επεξεργάζονται τις πληροφορίες και τα στέλνουν με ηλεκτρικούς παλμούς μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.
Εάν ο αμφιβληστροειδής διαταραχθεί ή καταστραφεί, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να βλέπει. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς γίνεται όταν το υαλοειδές τραβιέται από την κανονική του θέση και συμπαρασύρει και τραβάει τον αμφιβληστροειδή. Μερικές φορές, δημιουργούνται μικρές ρωγμές στον αμφιβληστροειδή οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αποκόλληση.
Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς διαγιγνώσκεται με βυθοσκόπηση με ειδικούς φακούς, οφθαλμικό υπέρηχο ή Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), μια εξέταση η οποία παρέχει στον οφθαλμίατρο μια λεπτομερή και ακριβή εικόνα της κατάστασης.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι απαραίτητη έτσι ώστε να κολλήσουν οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς και να λυθούν οι έλξεις επί του αμφιβληστροειδή . Χωρίς χειρουργική επέμβαση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ολικής απώλειας της όρασης.
Οι επιλογές για χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν: