Βλεφαρίτιδα

Βλεφαρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων. Είναι αρκετά συχνή στην εποχή μας, έχει ενοχλητικά χρόνια συμπτώματα και προδιαθέτει στην εμφάνιση και άλλων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η ξηροφθαλμία. Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις ρίζες των βλεφαρίδων (πρόσθια βλεφαρίτιδα), αλλά και στην περιοχή αμέσως πίσω από αυτές (οπίσθια βλεφαρίτιδα). Πρόκειται για την περιοχή που υπάρχουν πλήθος εκφορητικών αδένων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα, κοκκίνισμα και σημαντικό ερεθισμό στα βλεφαρικά χείλη και προσβάλλει συνήθως και τα δυο μάτια. Συνοδεύεται από ρυπαρά εκκρίματα στις βλεφαρίδες, απολέπιση σαν πιτυρίδα και σχηματισμό κρούστας. Σε μακροχρόνιες φλεγμονές μπορεί να έχουμε απώλεια βλεφαρίδων και πολλαπλές εμφανίσεις χαλάζιου ή κρίθης (κριθαράκι). Τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας είναι σχεδόν κοινά με αυτά της επιπεφυκίτιδας και τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν και οι δύο καταστάσεις (βλεφαροεπιπεφυκίτιδα).

ΑΙΤΙΑ

Η βλεφαρίτιδα οφείλεται συνήθως σε μικρόβια (σταφυλόκοκκοι), αλλεργίες, αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων ή ανεπαρκή υγιεινή, πολύωρη χρήση υπολογιστή και οθονών, προϊόντα μακιγιάζ, ροδόχρου ακμή, παρουσία Demodex. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι βλεφαρίτιδας:

  • Η πρόσθια μικροβιακή, που προσβάλλει συνήθως νέα άτομα, έχει κολλώδεις εκκρίσεις και το πρωινό ξύπνημα τα βλέφαρα είναι συνήθως κολλημένα.
  • Η πρόσθια σμηγματορροϊκή (σαν πιτυρίδα), που προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του προσώπου ή του τριχωτού της κεφαλής.
  • Η οπίσθια βλεφαρίτιδα, που χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό των βλεφάρων, ξηροφθαλμία και μπορεί να συνυπάρχει με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Λόγω της υπέρμετρης χρήσης οθονών στην εποχή μας υπάρχει τεράστια έξαρση στη νόσο των μεϊβομιανών αδένων (Meibomian Gland Dysfunction – MGD), που παρατηρείται απόφραξη και διαταραχή στη λειτουργία των μεϊβομιανών αδένων με αποτέλεσμα τη ξηροφθαλμία λόγω αυξημένης εξάτμισης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ανάλογα με τον τύπο βλεφαρίτιδας προτείνεται από το γιατρό:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Καλή υγιεινή των βλεφάρων
  • Πλύσεις με ειδικά σαπούνια – μασάζ στα βλέφαρα
  • Θερμά επιθέματα (κομπρέσες)

  • Εξειδικευμένες θεραπείες ενεργοποίησης αδένων