Το πτερύγιο (pterygium) είναι μια καλοήθης αλλά μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστού, στην επιφάνεια του κερατοειδούς, σε σφηνοειδές σχήμα. Εντοπίζεται στην έσω γωνία του ματιού (ρινικά) και επεκτείνεται σταδιακά κεντρικά στον κερατοειδή. Η ανάπτυξή του, πέρα από την αντιαισθητική του πλευρά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης (αστιγματισμό) καθώς και θολερότητα όσο προσεγγίζει το κέντρο του κερατοειδούς.

Πώς προκαλείται το πτερύγιο;

Τα αίτια εμφάνισης του πτερυγίου δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως. Ωστόσο, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που ζουν σε θερμά κλίματα και περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με έντονο ήλιο (υπεριώδη ακτινοβολία), θυελλώδη περιβάλλον ή ξηρασία. Επίσης, άτομα τα οποία εκτίθενται σε τακτική βάση σε περιβάλλον με γύρη, άμμο ή καπνό έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης πτερυγίου.

Συμπτώματα

Το πτερύγιο δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα. Όταν συμβαίνει όμως, είναι συνήθως ήπια. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ερεθισμό και θολή όραση. Υπάρχει η αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι και η αίσθηση κνησμού. Σε προχωρημένο στάδιο, επικαλύπτεται ο οπτικός άξονας (μείωση όρασης) και παρατηρούνται κερατοειδικές παραμορφώσεις. Επιπλέον, οι χρήστες φακών επαφής κατά την εξέλιξη του πτερυγίου μπορεί να αισθάνονται έντονη δυσφορία.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Η θεραπεία του πτερυγίου γίνεται χειρουργικά με αφαίρεσή του και ενδείκνυται είτε για κοσμητικούς λόγους σε περίπτωση που το πτερύγιο είναι μεγάλο ή προκαλεί δυσμορφία, είτε σε περιπτώσεις που το πτερύγιο βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, απειλητικό για την όραση. Τα άτομα νεαρής ηλικίας έχουν μεγάλη πιθανότητα για υποτροπή, παρόλα αυτά υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές, όπως η αυτομεταμόσχευση ιστού που μειώνουν αρκετά το ενδεχόμενο αυτό.
Σε άτομα με επερχόμενο πτερύγιο, επιβάλλεται η χρήση γυαλιών ηλίου για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η εντατική ενυδάτωση των οφθαλμών με λιπαντικά δάκρυα και η αποφυγή σκόνης και ξηρού περιβάλλοντος.