Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, της υπέρμετρης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, της εισβολής των smartphones, της μόλυνσης και άλλων πολλών παραγόντων είναι τα προβλήματα ξηροφθαλμίας που εξαπλώνονται σαν επιδημία σε όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Στο EyeDiagnosis λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα για την καταγραφή και παρακολούθηση της ξηροφθαλμίας, με τη χρήση υπερσύγχρονου διαγνωστικού εξοπλισμού και την εφαρμογή καινοτόμων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Ξηροφθαλμία ή σύνδρομο ξηρού οφθαλμού είναι η πάθηση των οφθαλμών που προκαλείται από την διαταραχή της ποσότητας ή της ποιότητας των δακρύων με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνονται σωστά τα μάτια. Χρησιμοποιούνται αρκετοί όροι όπως διαταραχή οφθαλμικής επιφάνειας ή διαταραχή δακρυικής στιβάδας για να περιγράψουν τα συμπτώματα, τα κλινικά σημεία και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κακή λίπανση των οφθαλμών.
Τα δάκρυα παράγονται από τους δακρυϊκούς αδένες. Εκτός από την ενυδάτωση και τη λίπανση της πρόσθιας επιφάνειας των οφθαλμών, τα δάκρυα μας προστατεύουν από βλαβερές και ερεθιστικές ουσίες καθώς περιέχουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ουσίες αλλά και επουλωτικούς παράγοντες που προστατεύουν το ευαίσθητο όργανο της όρασης.
Τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι:
Η ξηροφθαλμία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και παρουσιάζεται στο 30% του πληθυσμού, κυρίως λόγω της φυσικής γήρανσης του σώματος.
Εμφανίζεται κατά 50% πιο συχνά σε γυναίκες παρά σε άντρες, κατά την εμμηνόπαυση λόγω ορμονικών αλλαγών και λόγω της χρήσης καλλυντικών και προϊόντων μακιγιαζ.
Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, smartphone και tablet μειώνει το βλεφαρισμό, με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνονται σωστά τα μάτια και να δημιουργείται ξηροφθαλμία.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, όπως: αντισυλληπτικά, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα κατά της αρτηριακής πίεσης.
Η πολύωρη χρήση κλιματιστικού ή ανεμιστήρα στην εργασία ή στο σπίτι.
Ορισμένες κατηγορίες νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα π.χ. το σύνδρομο Sjogren και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος συνοδεύονται από έντονη ξηροφθαλμία.
Μετά από διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών με Laser κυρίως μετά τη μέθοδο Lasik.
Εμφανίζεται πιο έντονα σε εκείνους που χρησιμοποιούν αρκετές ώρες μαλακούς φακούς επαφής.
Η βλεφαρίτιδα οφείλεται σε δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων και προκαλεί ξηροφθαλμία.
Η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση είναι η χρήση υποκατάστατων δακρύων, όπως οι ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες και η χρήση οφθαλμικής γέλης (gel) βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.
Όσοι δουλεύουν αρκετές ώρες σε οθόνες συνιστάται να κάνουν συχνά διαλείμματα και να κοιτάζουν κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται όσο το δυνατό πιο μακριά, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια. Επιπρόσθετα, η χρήση κατάλληλων γυαλιών με ή χωρίς τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με ειδικά φίλτρα για την προστασία από το μπλε φως για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστές, smartphone και tablet βοηθάει στη μείωση της κοπιωπίας, της υπερκόπωσης δηλαδή, των ματιών.
Πέρα από τη ξηροφθαλμία που προκαλεί η πολύωρη χρήση υπολογιστών λόγω της μείωσης του βλεφαρισμού, μακροπρόθεσμα προβλήματα δημιουργούνται στα μάτια μετά από παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως όπως είναι ο πρόωρος καταρράκτης και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η μείωση της χρήσης μαλακών φακών επαφής και η χρήση γυαλιών οράσεως βοηθάει την εξωτερική επιφάνεια του ματιού να «αναπνεύσει» και μειώνει τα συμπτώματα.
Πολύ σημαντική είναι η υγιεινή των βλεφάρων με τη χρήση ζεστών επιθεμάτων και ειδικών αφρών ή σαπουνιών με στόχο την ανακούφιση και την απόφραξη των αδένων του βλεφάρου και την αποκατάσταση της λιπιδικής στιβάδας.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ξηροφθαλμίας:
Η απόφραξη των δακρυικών σωληναρίων γίνεται με ειδικά πώματα: απορροφήσιμα πώματα κολλαγόνου ή μόνιμα πώματα σιλικόνης για την αύξηση της ποσότητας των δακρύων.
Στο σύνδρομο Sjogren χρησιμοποιούνται τα χάπια Salogen για αύξηση της παραγωγής των δακρύων και χρήση τοπικά σταγόνων Κυκλοσπορίνης (π.χ. restasis) που αυξάνει την παραγωγή των δακρύων σε περίπτωση φλεγμονής των οφθαλμών.
Τοπική χρήση κολλυρίων με βιταμίνη Α βοηθά στην ελάττωση της ξηροφθαλμίας και στην ανάπλαση του επιθηλίου.
Η χρήση του αυτόλογου ή ομόλογου ορού επιβάλλεται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ξηροφθαλμίας.
Συμπληρώματα διατροφής, πχ Ω3, βιταμίνη Α και D βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις.
Η διάγνωση της ξηροφθαλμίας και ο έλεγχος της δακρυϊκής στιβάδας γίνεται με εξειδικευμένες εξετάσεις όπως: